Wasbaar Maandverband – Voor- en Nadelen – Unboxing mijn bestelling bij LanaLuna

    

Menstruatie en alles wat er bij hoort is vaak een taboe onderwerp, hoewel de halve wereldbevolking er mee te maken heeft in haar leven. Dit is jammer, dus wil ik hier iets aan doen. Daarom gaat deze blog over wasbaar maandverband. Want tot voor kort was ik me niet eens bewust van deze optie. Wasbaar maandverband is tenslotte niet iets wat je in Nederland in de winkels vindt. Toch is het een milieu-vriendelijk alternatief voor de vele wegwerpproducten die je in je leven verslijt – en dat zijn er een hele hoop. Hoog tijd om dit eens verder te onderzoeken.

In dit artikel ga ik in op de voor- en nadelen van wasbaar maandverband, voor zover ik die vooraf kan bepalen, en ik laat je mijn bestelling van wasbaar maandverband zien bij LanaLuna. Later zal ik natuurlijk ook een review hiervan plaatsen, maar dat wil ik pas doen wanneer ik de producten ook echt heb geprobeerd. Dit is trouwens geen samenwerking, maar ik wil gewoon mijn ervaringen met jullie delen.

  

Voor en Nadelen van Wasbaar Maandverband op www.gezellie.nl

  

Wat zijn de voordelen van wasbaar maandverband?

 • Het is goed voor het milieu – Je produceert minder afval doordat je geen wegwerpproducten gebruikt.
 • Het is goed voor je portemonnee – Hoewel de producten aanvankelijk duurder zijn, gaan ze veel langer mee dan wegwerp artikelen, waardoor je uiteindelijk als het goed is goedkoper uit bent. Volgens de fabrikanten kunnen ze 3-5 jaar meegaan, mits je er goed voor zorgt.
 • Voor je gezondheid is wasbaar maandverband ook beter, wist je dat in regulier maandverband of tampons vaak bleekmiddelen en andere chemische stoffen zitten?
 • Wasbaar maandverband ademt vaak beter dan niet wasbaar maandverband, hierdoor heb je minder last van irritaties en andere ongemakken.
 • Het komt in vrolijke kleurtjes – Hoewel je menstruatie hier niet minder vervelend van wordt, is het wel goed voor je humeur (misschien). Ook de opbergtasjes komen in leuke patroontjes.
 • Het is goed voor mensen die het economisch minder hebben – Sommige bedrijven die wasbaar maandverband maken, zoals EcoFemme, doneren bij aankoop van een maandverbandje ook een verbandje aan mensen in India. Tevens worden de producten daar ook gemaakt door vrouwen die op deze manier een beter inkomen hebben.

  

Vrouw met kruik
Helaas wordt je menstruatie niet minder vervelend van de vrolijke kleurtjes van wasbaar maandverband, maar hopelijk wordt je humeur er wel iets beter van 😉

  

Wat zijn de nadelen van wasbaar maandverband?

  

 • Het is aanvankelijk duurder, waardoor je een grotere investering in 1 keer moet doen.Hoeveel je nodig hebt hangt af van de hevigheid van je ongesteldheid en hoe vaak je wilt wassen.
 • Het is meer werk, als je het hebt gebruikt is het niet klaar, je moet het verzamelen, eventueel voorweken, wassen en laten drogen. Het gebruik van wasverzachter en het drogen in de droger wordt niet aanbevolen. Wel kan je voorgeweekt maandverband meewassen met de overige was – op hoeveel graden verschilt per merk.
 • Wegwerpproducten hoef je niet mee naar huis te nemen, deze kunnen gewoon in de prullenbak. Handiger dus onderweg.
 • Het voelt anders dan je gewend bent. Dit kan een nadeel zijn als je niet van verandering houdt.

 

Unboxing mijn bestelling bij LanaLuna

Ik maakte dus de afweging om wasbaar maandverband te gaan proberen

Zoals je hebt kunnen zien heeft wasbaar maandverband voor- en nadelen. Maar aangezien ik vanwege mijn gezondheid niet meer reguliere producten wil gebruiken en alternatieve wegwerpproducten nog duurder zijn, heb ik besloten om toch maar eens op zoek te gaan naar alternatieven. Ik kocht daarom bij LanaLuna een aantal soorten en maten maandverband. Natuurlijk koos ik voor leuke kleurtjes en patroontjes, waaronder natuurlijk mijn lievelingskleuren roze en rood.

Op de site heb je redelijk veel keuze en de producten zijn van biologische en duurzame materialen gemaakt. Dat is fijn voor je gezondheid, want je weet  dat er geen chemische zooi is gebruikt. Natuurlijk is dit ook heel fijn voor het milieu. De verzendkosten zijn ook acceptabel, 2,95 voor Nederland en 5,95 voor België. De bestelling werd redelijk snel geleverd, op maandag bestelde ik aan het eind van de dag, en donderdag was het binnen. Op de site wordt vermeld dat de levering in elk geval binnen 5 dagen is. De bestelling was dus ruim op tijd.  

Hieronder kun je zien wat ik heb gekocht:

Toen ik de doos open maakte zag ik als eerste dit:

Een persoonlijk berichtje op de pakbon en duidelijke instructies
Een persoonlijk berichtje op de pakbon en duidelijke wasinstructies
Een info boekje, thee, en netjes ingepakte producten met een leuk washi-tapje op de zakjes.
Een info boekje, thee, en netjes ingepakte producten met een leuk washi-tapje op de zakjes.  Ik wordt er blij van 🙂

Maar het gaat natuurlijk om de inhoud van het pakketje, die kun je hier onder zien. Het is een vrolijke verzameling van kleurtjes geworden.

Verzameling vrolijk gekleurd wasbaar maandverband van LanaLuna

Ik koos een aantal soorten inlegkruisjes voor de lichte dagen, twee soorten maandverband en een nachtverband. Daarnaast koos ik een grote wetbag met dieren er op. Dit is een waterdicht tasje wat je kan gebruiken om gebruikt maandverband in te doen. Vooral op reis is dit denk ik erg makkelijk. Ook koos ik een klein waterdicht tasje met Hartjesprint :-D. Dit lijkt me erg handig om schoon en gebruikt maandverband in mee te kunnen nemen in mijn tas.

Ik ben heel blij met de shop-ervaring bij LanaLuna. Binnenkort zal ik een review schrijven van de producten als ik ze ook echt meerdere keren heb gebruikt. Is het echt handig? of wegen de voordelen toch niet op tegen de nadelen? We gaan het zien!

Zou jij wasbaar maandverband overwegen?

 

Volg:

8 Reacties

 1. oktober 26, 2018 / 7:27 pm

  Ben benieuwd naar je ervaringen! Wordt het echt weer schoon? Blijven die leuke kleurtjes ook na 3 x wassen? En de prijs?

 2. oktober 26, 2018 / 7:33 pm

  Super interessant! Ik heb al eerder gehoord van dit soort maandverband, maar wat je schrijft; ze zijn niet gewoon in de winkel verkrijgbaar. Ik ben wel benieuwd naar de draagervaring.

 3. oktober 26, 2018 / 7:40 pm

  Ik zou het wel overwegen maar als ik aan de nadelen denk…dan denk ik alweer laat maar zitten. Ik ben dan ook benieuwd naar jouw review

 4. oktober 27, 2018 / 7:35 am

  Ik ben in de fase van me leven dat deze maandelijkse ongein voorbij is. Maar ik geloof dat ik dat dat wasbare niet echt mijn ding zou zijn geweest. Je heb t wel heel mooi de nadelen en voordelen uitgeschreven dus wel iets om over na te denken

 5. Naomi
  oktober 27, 2018 / 11:29 am

  Ik heb gewoon altijd wegwerp maandverband vind het veel frisser maar das natuurlijk persoonlijk

 6. oktober 28, 2018 / 1:08 pm

  Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik had er al van gehoord, maar nog nooit echt aan durven beginnen. Ik volg alvast mee.

 7. An
  oktober 28, 2018 / 7:26 pm

  Milieu en die bleekmiddelen zijn wel ijzersterke argumenten

 8. priscilla
  november 11, 2018 / 11:16 am

  Op zich vind ik dit goed dat het er is! Maar ik zie het mezelf niet wassen. Ik gooi het liever gelijk weg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onderwerpen