Hoe kun je Comfortabel Geld en Energie Besparen?

Meisje met plant in haar handen

9 besparingstips waarbij je op comfort niet hoeft in te leveren!

Geld en Energie besparen is leuk, maar comfort is natuurlijk ook heel belangrijk. Wanneer het buiten koud is wil ik het binnen wel lekker warm hebben. Aangezien het weer winter wordt deel ik in deze blog 9 simpele tips waarmee je bijna ongemerkt geld en energie kunt besparen. Sommige zijn misschien een open deur, maar ze werken wel.

Geld en Energie besparen met technologie

#1 Vervang je gewone lampen door LED lampen

LED lampen zijn veel zuiniger dan gloei- of halogeenlampen. Zelfs al is je gloei- of halogeenlamp nog niet stuk, dan kan het nog steeds uit om deze te vervangen. LED lampen zijn bovendien verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten tegenwoordig, dus dat hoeft ook geen reden meer te zijn om te kiezen voor een gloeilamp. Met slimme lampen kun je nog meer besparen, bijvoorbeeld door ze te combineren met een sensor of timer. Ik heb zelf een plafoniere in de hal met een sensor. Zo heb ik altijd licht maar brand de lamp niet langer dan nodig. In het toiltet en in de douche verving ik de oude gloeilampen door LED. In mijn woonkamer heb ik het Tradfri systeem van de IKEA. Hiermee kan ik mijn lampen met mijn telefoon aan en uit doen en ook dimmen. Tevens kun je een timer instellen zodat je lampen automatisch aan en uit gaan.

Roze LEDverlichting

#2 Gebruik een slimme thermostaat

Toen ik in mijn nieuwe huis kwam wonen hing er alleen een thermostaat met een draaiknop. Dit had als gevolg dat ik de thermostaat handmatig moest bedienen. Helemaal niet praktisch, want ik vergat regelmatig om de thermostaat lager te zetten in de avond als ik naar bed ging of wanneer ik van huis ging. Bovendien was het in de ochtend of als ik thuis kwam erg koud. Ik heb daarom een Tado thermostaat gekocht. Met deze thermostaat kan ik geld en energie besparen doordat hij een slim programma heeft. Met een app kan ik de thermostaat bedienen. Doormiddel van de locatie van mijn mobiel wordt ook bepaald of ik wel of niet thuis ben. Ben ik niet thuis, dan gaat de verwarming lager. Dit vind ik zelf een erg handig systeem. Zo hoef ik nooit meer naar mijn thermostaat te kijken, bespaar ik geld en enegie, en is het altijd warm als ik thuis ben. Een win-win-win situatie dus.

Omdat ik een Tado thermostaat heb, kon ik een referal-link maken. Wanneer je deze link gebruikt om iets te kopen krijg ik 10 euro tegoed omdat ik je heb verwezen, en jij krijgt 10 euro korting bij tado. Altijd fijn om extra te besparen toch? Gebruik hiervoor deze link.

Slim Programma van Tado
De temperatuur is per dag in te stellen zowel voor als je thuis bent, als buitenhuis
Home Scherm van de Tado App (mijn telefoon is nu in huis dus het thuis programma is geselecteerd. Het is lekker warm in huis 🙂

#3 Vervang oude aparaten door nieuwe zuinigere modellen

Naast verlichting en verwarming wordt de energie rekening grotendeels bepaald door grootverbruikers als de koelkast. Wanneer deze stuk gaat vervang hem dan voor een zuiniger exemplaar met een A+++ label. Een klein beetje extra betalen bij de aanschaf kan jaarlijks echt heel veel geld en energie besparen. Toen ik na mijn scheiding nieuwe apparaten moest aanschaffen heb ik hier dan ook goed op gelet. Bij een koelkast is het ook heel handig om een no-frost model te nemen, zo hoef je niet ieder half-jaar je diepvries te ontdooien.

#4 Gebruik Solar-verlichting

Ik hou heel erg van lichtjes in de tuin of op het balkon. Het geeft een gezellige sfeer. Met solar-verlichting kun je zeker in de zomer wanneer je echt veel aan je buitenverlichting hebt je tuin of balkon mooi verlichten. Ik had deze zomer lampionnetjes van de IKEA op mijn balkon, wat een erg leuk gezicht is. Een bijkomend voordeel van solar verlichting is dat je geen kabels hoeft te trekken. In de winter kun je solar-verlichting wel beter binnen halen want de kou is niet zo goed voor de oplaadbare batterijen.

Geld en Energie besparen in het huishouden

#5 Kook minder water

Water koken kost energie. Wanneer je te veel water kookt is dat zonde. Bij het koken van aardappelen en groente hoeft de pan niet helemaal vol water, 1-2 cm is al genoeg. Bovendien blijven de vitamines beter behouden. Als je water kookt voor een kopje thee, dan kun je van te voren het water met je kopje in de water koker doen. Zo heb je precies genoeg! Als je toch meer water kookt in 1 keer (overkomt mij door de automatische piloot toch regelmatig) dan kan je het water in een thermoskan bewaren. Zo kun je later nog een kopje thee pakken.

Blauwe Gasvlam

#6 Doe de (af)was minder vaak met minder zeep

Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn. Dit scheelt niet alleen geld en energie, maar ook water, plus het is ook nog eens minder werk. Kijk of de machines een eco-stand hebben en gebruik die indien mogelijk. Ik moet wel zeggen dat bij vieze pannen de eco-stand van mijn vaatwasser niet altijd even goed werkt, dus dan kies ik toch vaak voor de auto-stand, maar heb ik alleen glazen en borden dan is de eco-stand ook voldoende. Wassen op 30° werkt over het algemeen prima, alleen voor doekjes gebruik ik een hogere temperatuur. Kijk ook goed naar je zeep-gebruik. Veel mensen gebruiken meer zeep dan nodig. Hier wordt de (af)was niet schoner van. Gebruik dus nooit meer zeep dan aangegeven. Eventueel kan je een beetje azijn bij de was doen, dit helpt tegen kalk waardoor je minder wasmiddel nodig hebt en de was wordt zachter (je ruikt dit niet als je kleren gewassen zijn).

Rij gekleurde wasmachines

#7 Kook meerdere porties per keer

Niet alleen is eten vaak goedkoper wanneer je meer koopt, je bespaart ook energie omdat je minder vaak hoeft te koken. En het is natuurlijk fijn als je niet elke dag hoeft te koken. Wanneer je kookt voor twee dagen kun je je eten prima in de koelkast bewaren als het is afgekoeld. Kook je niet voor de volgende 1-2 dagen, vries het dan in. Als je je eten uit de vriezer haalt kun je het in de koelkast laten ontdooien, zo hoeft je koelkast minder werk te doen. Daarnaast scheelt het energie met opwarmen. Je moet alleen niet vergeten het er op tijd uit te halen (dat gebeurd mij vaak…). Opwarmen kost nog altijd minder energie dan het koken van een hele maaltijd. Als je kookt, hou dan zo veel mogelijk het deksel op de pan, zo verlies je zo weinig mogelijk warmte.

Geld en Energie besparen door warmte vast te houden

#8 Isolatie is belangrijk en kan zelfs in een huurwoning

Doe je gordijnen open als het buiten zonnig is, en dicht als het donker en koud is. Zorg ook dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen, dan houden ze juist de warmte tegen. Als je de mogelijkheid hebt investeer dan in muur-, dak- en vloerisolatie. Ik woon in een huurappartement en heb voor een extra dikke ondervloer gekozen omdat ik op de eerste verdieping woon met alleen onverwarmde bergingen onder mijn huis. Ik heb ook radiatorfolie achter de radiatoren op een buitenmuur geplakt. Dit is een klein beetje werk, maar daarna hoef je er niet meer naar om te kijken en kun je jaarlijks geld en energie besparen. Helaas kan ik verder weinig doen aan de isolatie van mijn woning. Vooral dat ik enkel-glas heb vind ik erg jammer. Ik zit nog wel te denken om bubbeltjes-plastic op mijn raam in de slaapkamer te plakken. Ik gebruik dit toch niet om naar buiten te kijken en extra isolatie is mooi meegenomen. Heeft iemand misschien verder nog tips?

#9 Kies  voor een mooi dekentje, warme sloffen en een warm vest

Omdat ik een echte koukleum ben en het graag lekker warm heb, kies ik er vaak voor om in huis een extra vest aan te doen als ik stil zit achter mijn computer. Lekker Tv-kijken onder een fleece-dekentje met optioneel een kat op schoot vind ik ook heerlijk. Op deze manier hoeft de verwarming niet hoger en het is toch comfortabel in huis. Bovendien kan een dekentje ook net wat meer kleur geven aan je interieur, wat ook mooi meegenomen is. Met z’n tweeën onder een dekentje kruipen kan natuurlijk ook, het is extra knus en je kunt mooi elkaar warm houden 😉

Famke Poes Slapen Deken
Wat is er nou lekkerder dan een dutje doen op/onder een zacht fleece dekentje?

Welke van deze tips gebruik jij al om energie te besparen? Wat zijn jou beste bespaartips?

Comfortabel Geld en Energie besparen Gezellie.nl
Volg:

8 Reacties

 1. november 4, 2018 / 10:18 am

  Handige tips de led lampjes gebruiken wij ook al inderdaad en hebben recent een nieuwe ketel en thermostaat gekregen die modulerend verwarmd

 2. november 4, 2018 / 10:57 am

  Súper handige tips die ik zéker ga gebruiken als ik straks mijn eigen plekje heb…

 3. november 4, 2018 / 12:22 pm

  Zo’n slimme thermostaat lijkt me een goede investering. Zelf vergeet ik vaak ’s nachts te thermostaat te verminderen. Super slecht voor mijn portemonnee én het milieu. Oeps!

 4. november 4, 2018 / 5:08 pm

  Nummer 9 is er 1 die ik nu al gebruik maar de rest is ook handig dank hiervoor

 5. november 4, 2018 / 5:11 pm

  Ik huur zelf een woning inclusief gas water en licht, maar dit zijn zeker handige tips!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onderwerpen